Новият M6 Yamaha Racing Team с две мотокрос училища през 2019-та

След около месец Гран при Поморие по традиция ще постави официалното начало на новия състезателен мото-сезон у нас. А 2019-та се очаква с голям интерес във всички дисциплини не само от феновете, но и от състезателите. Малко преди старта на сезона Riders.Live научи за сериозни промени при някои от отборите, които без съмнение ще увеличат конкуренцията, както в републиканския, така и в балканския шампионат.

Една от тези промени е създаването на новия M6 Yamaha Racing Team, чийто мениджър е добре познатият на мотокрос феновете у нас многократен републикански и балкански шампион в клас МХ Мартин Тодоров. Основната амбиция на отбора е да положи началото на по-добро развитие на младите мотокрос таланти в България. За момента освен Тодоров, част от отбора е 10-годишният Дани Цанков, който се състезава вече втора година, а през 2018-та завърши 9-ти в републиканския и 5-ти в балканския шампионат.

През последните 2 седмици Мартин Тодоров и Дани Цанков бяха на спортен лагер в Италия. На какво наблегнаха там и какво предстои през 2019, вижте в следващото интервю с шампиона в клас МХ.

Riders.Live: Здравей, на прага сме на новия мотокрос сезон. Най-напред, защо се случи така, че се отделихте от AirMax Racing Team?

Мартин: Реших че искам да създам мой отбор и да се развивам по начин, който смятам за правилен. Веднага получих подкрепа от Yamaha Bulgaria, MиМ Ауто 96, Профекс ММ и много приятели. Скоро ще направим и официално представяне на отбора.

Riders.Live: Кои ще са състезателите на M6 Yamaha Racing Team през 2019?

Мартин: За момент сме аз и Дани Цанков. Той е един от младите и доста добре развиващите се таланти в България през последните години. Кара мотокрос от близо 2 години.

Riders.Live: Как премина подготовката в Италия?

Мартин: Много добре. Там сменихме 8 трасета за две седмици. Повечето от тях бяха пясъчни и най-важното е, че се подготвяха всеки ден. Другият голям плюс е че има много повече мотори и непрекъснато има снкой да тренираш. Основно наблегнахме на карането на трасе и изчистване на детайлите. Все пак бяхме там 16 дни, 2 от които пътувахме. Доволни сме.

Riders.Live: Кое е новото, с което ще привлечете младите състезатели и ще се откроите от обучението, което получават до момента?

Мартин: Ние ще направим затоворен кръг от подготовка, физическа и специална. Плюс това, ще проведем две мотокрос училища за деца и младежи в рамките на M6 Academy, на които ще работим по начин, по който се работи в Eвропа.

Riders.Live: През 2018-та станахме свидетели на първото по рода си мотокрос училище „Ябълка 2018“. С какви впечатления остана след него самият ти като треньор?

Мартин: Мотокрос училището в този си формат се проведе за пръв път в България. Успешно приключил курс на обучение получиха 47 деца до 18 години. Треньори бяхме аз и бившият мотокрос шампион Николай Куманов. Школана протече в 3 дни с разнообразна програма. Най-важното е за развитието да се работи правилно и да се събират децата по-често да карат заедно. Това ще вдигне нивото на тренировките. Голяма част от децата никога не бяха обучавани от човек, който се занимава с конкретно с мотокрос. Тази година имаме план да направим едно училище за любители, но това ще го уточним в най-скоро време.

Riders.Live: А какво сте подготвили за младите мотокросисти през 2019?

Мартин: През тази година M6 YAMAHA RACING TEAM съвместно с YAMAHA BULGARIA и DUNLOP MOTORSPORT ще организираме два двудневни детски мотокрос лагера. Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт да получат полезни знания за тяхното израстване на професионални спортисти. За тях ще предложим обучение и усъвършенстване от доказан специалист в мотокроса. Този път треньор ще съм само аз. Амбицията ни е организирането на мотокрос лагера да се превърне в традиция.

Riders.Live: С какви мотори ще карате?

Мартин: Втори сезон Дани ще кара с най-новия модел Yamaha MX65, аз продължавам да се придържам към YZ450F. Всеки момент чакаме 2019-та моторите да пристигнат в шоурума на Yamaha.

Riders.Live: Какви са амбициите на M6 Yamaha Racing Team за мотокрос сезон 2019 за шампионатите?

Мартин: Целта ни тази година е класиране в челните тройки, както на републиканския, така и на балканския шампионат.

One thought on “Новият M6 Yamaha Racing Team с две мотокрос училища през 2019-та

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *